Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
8,00 - 17,00 hod.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
OBLÍBENÉ  STRÁNKY:

 

 

 

 

 

  1. Úvod
  2. CENÍKY NÁVODY 2018

Postup při vaření chřestu


Zkrácený postup:

Očištěný chřest vložíme pokud možno na stojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce.
Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený chřest 2 až 5 minut. Vždy záleží na tloušťce výhonků. Chřest by měl být vařený "al dente", tzn.uvařen do poloměkka. Zelený chřest stačí navíc lehce ogrilovat a nemusí se vařit vůbec. V řadě receptů lze použít i chřest syrový, v případě bílého musí být samozřejmě ale oloupaný.
Podrobný postup:
  • Očištěný chřest svážeme cca po 8 výhoncích kuchyňskou nití a vložíme do vroucí lehce osolené vody (1lžička soli na 2l vody) s trochou cukru (1-2lžičky na 2l vody) s 1 lžící másla a 1 lžící šťávy z citrónu. (Svázání lze vynechat.)
  • Chřest vaříme vždy "na stojato" tak, aby špičky zůstaly vždy zcela nad vodou a vařily se jen v páře. Jinak příliš změknou a ztratí svou jedinečnou delikátní křehkost.
Příprava chřestu na vařeníPříprava chřestu na vařeníSvázání do svazků před vařením
  • Podle tloušťky výhonků (pazochů) vaříme bílý chřest 5 až 8 minut a zelený chřest 2 až 5 minut.
Vaření bílýVaření zelený
  • Chřest můžeme vařit i narychlo jen vložený do vroucí osolené vody dle časů uvedených v podrobném postupu - zda je hotov můžeme orientačně zjistit napíchnutím na vidličku - stejně jako při vaření ostatní zeleniny (květák, brokolice apod…) by měl vařením změknout, v žádném případě by neměl být rozvařený do blátiva!!
Vaření chřestuVaření chřestuVaření chřestu
  • Můžeme použít buď obyčejný větší vyšší hrnec , který je přímo určený na vaření chřestu,který naleznete na našem eshopu www.gastrokuchyne.cz
  • speciální hrnec na vaření chřestu nebo těstovin - je to v podstatě hrnec s vloženým sítem, který usnadní scezení chřestu po uvaření.
Vaření chřestuVaření chřestuVaření chřestu
  • Pokud chřest po uvaření okamžitě nepodáváme nebo dále tepelně nezpracováváme, ponoříme ho ihned do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci.
Po vaření chřestuPo vaření chřestu
Tip: Vodu, ve které se chřest vařil nevylejeme, ale použijeme tento vývar například při přípravě chřestové polévky nebo rizota s chřestem.
Váš team gastrokuchyne.cz

Novinky z našeho blogu

Brokolicovo - parmezánové kuličky
16.02.2019 Vaření
Brokolicovo - parmezánové kuličky
Že je brokolice nudná a nechutná zelenina? Já Vás dnes přesvědčím, že to tak rozhodně není. Spousta lidí nemá brokolici rádo pro její výrazně zelenou ... číst celé
Vegan jednohubky s červenou řepou
16.02.2019 Vaření
Vegan jednohubky s červenou řepou
Bez jednohubiek by to nešlo, nie na Silvestra. My ich milujeme, a každý rok si pripravíme niekoľko druhov. Z bežných jednohubiek sa stali veganské... číst celé
Provozní doba:

Pondělí - Pátek : 8,00 - 17,00 hod.

Objednávky obdržené do 11,00 hod. se snažíme expedovat již druhý den.

Do balíku nedáváme žádné doklady, faktury zasíláme vždy emailem.

 

APARTMÁNY Vila Hořičky - Ratibořice

www.vilahoricky.cz

 

Fakturační údaje:

Makeľ Pavol

Hořičky 88

552 05 Hořičky

IČO: 88784177

DIČ: CZ7504288946

GASTRO Kuchyně
Makeľ Pavol
8,00 - 17,00 hod.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.