OBLÍBENÉ  STRÁNKY:

 

 

 

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 3 470,0 Kč (133,5 EUR)
skladem
naše cena 4 780,7 Kč (183,9 EUR)
skladem
naše cena 16,0 Kč (0,6 EUR)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 746,0 Kč (28,7 EUR)
skladem
naše cena 96,9 Kč (3,7 EUR)
skladem
naše cena 11 253,0 Kč (432,8 EUR)
skladem

CENÍKY NÁVODY 2018

Postup při vaření chřestu


Zkrácený postup:

Očištěný chřest vložíme pokud možno na stojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce.
Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený chřest 2 až 5 minut. Vždy záleží na tloušťce výhonků. Chřest by měl být vařený "al dente", tzn.uvařen do poloměkka. Zelený chřest stačí navíc lehce ogrilovat a nemusí se vařit vůbec. V řadě receptů lze použít i chřest syrový, v případě bílého musí být samozřejmě ale oloupaný.
Podrobný postup:
  • Očištěný chřest svážeme cca po 8 výhoncích kuchyňskou nití a vložíme do vroucí lehce osolené vody (1lžička soli na 2l vody) s trochou cukru (1-2lžičky na 2l vody) s 1 lžící másla a 1 lžící šťávy z citrónu. (Svázání lze vynechat.)
  • Chřest vaříme vždy "na stojato" tak, aby špičky zůstaly vždy zcela nad vodou a vařily se jen v páře. Jinak příliš změknou a ztratí svou jedinečnou delikátní křehkost.
Příprava chřestu na vaření Příprava chřestu na vaření Svázání do svazků před vařením
  • Podle tloušťky výhonků (pazochů) vaříme bílý chřest 5 až 8 minut a zelený chřest 2 až 5 minut.
Vaření bílý Vaření zelený
  • Chřest můžeme vařit i narychlo jen vložený do vroucí osolené vody dle časů uvedených v podrobném postupu - zda je hotov můžeme orientačně zjistit napíchnutím na vidličku - stejně jako při vaření ostatní zeleniny (květák, brokolice apod…) by měl vařením změknout, v žádném případě by neměl být rozvařený do blátiva!!
Vaření chřestu Vaření chřestu Vaření chřestu
  • Můžeme použít buď obyčejný větší vyšší hrnec , který je přímo určený na vaření chřestu,který naleznete na našem eshopu www.gastrokuchyne.cz
  • speciální hrnec na vaření chřestu nebo těstovin - je to v podstatě hrnec s vloženým sítem, který usnadní scezení chřestu po uvaření.
Vaření chřestu Vaření chřestu Vaření chřestu
  • Pokud chřest po uvaření okamžitě nepodáváme nebo dále tepelně nezpracováváme, ponoříme ho ihned do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci.
Po vaření chřestu Po vaření chřestu
Tip: Vodu, ve které se chřest vařil nevylejeme, ale použijeme tento vývar například při přípravě chřestové polévky nebo rizota s chřestem.
Váš team gastrokuchyne.cz